Hvordan holde seg skadefri?

Uansett om du er en toppidrettsutøver som trener to ganger om dagen eller en ivrig mosjonist som trener for å holde kroppen frisk og rask er det viktig å holde seg skadefri for å opprettholde kontinuitet og treningsglede i hverdagen. For mange ødelegges treningsgnisten av større eller mindre skader man pådrar seg, noe som kan være et stort skår i motivasjonen. Her følger noen enkle triks du kan ta med deg for å holde skadene i sjakk og slippe de kjipe skadeavbrekkene:

– Varier treningsform

”Variation is key” lyder et kjent uttrykk, og dette gjelder så til de grader også når det kommer til trening og det å holde seg skadefri. Om du kjører de samme øktene hver gang øker skaderisikoen betraktelig. Ved å variere bevegelsesform mellom for eksempel sykling og løping og også intensiteten mellom hardt, moderat og rolig gir du kroppen ulike stimuli som minsker risikoen for ensformighet og skader. Nok hvile er også essensielt for å unngå skader. Kroppen kan sammenlignes med en iPhone som må lades av en iPhone lader med jevne mellomrom. På samme måte funker hvile for å lade kroppen etter trening.

– Rask behandling av vondter når de oppstår

Selv om man er flink til å variere treningen, kan det oppstå belastningskader. Det viktigste da er å behandle dette så fort som mulig slik at det ikke utvikler seg til å bli en permanent skade. Om du skulle oppleve å få en skade vil det beste være å oppsøke en fysioterapeut for å utrede skaden og få eventuell behandling og forebyggende øvelser. Mange skader kan man dog også behandle på egenhånd, for eksempel med ulike former av stretching eller bruke en massasje-rulle til å behandle såre muskler før det utvikler seg til noe mer alvorlig.

– Styrketrening

Den største tjenesten du kan gjøre deg selv for å unngå skader er å legge inn jevnlig styrketrening. Du behøver ikke å svette i timesvis på en trang gym, men 20-30 min med øvelser som aktiverer kjernemuskulaturen og litt ben er gull verdt med tanke på å holde seg skadefri.