Tilbake i form med fysioterapi

Mange av oss sliter med små og store skader som gjør at vi må holde igjen i hverdagen. Ofte kan fysioterapi være nøkkelen til å få et bedre liv og bli kvitt slike plager.

Hvem ønsker seg vel ikke tilbake til et liv med full futt og fres, med fest og høy sigarføring? Kommer du deg tilbake i form med en kropp uten plager, er du før du vet det på party med en kul purge led maske og føler at alt er i gjenge igjen.

Hva er fysioterapi?

Fysioterapi er et fag med lange tradisjoner, men likevel i stadig utvikling. En fysioterapeut må inneha både teoretisk og praktisk kompetanse om kroppen, og kunne analysere hver enkelt pasient i henhold til dennes behov. Fysioterapeuter fokuserer mye på bevegelsesmønster og hvordan man kan forhindre og behandler skader av ulike slag.

Problemet er jo nettopp at mange av oss sliter med skader og smerter som vi ikke blir kvitt, og da kan fysioterapeuten være god å ha. Fysioterapeuten undersøker pasienten og vurdere problemene som den enkelte har, men tar også hensyn til det som pasienten selv er mest opptatt av. Pasientens medvirkning er dermed veldig viktig i fysioterapi. Formålet med denne behandlinger er uansett å kunne få tilbake eller holde ved like funksjonsevnen slik at man kan fortsette å leve et aktivt liv. Fysioterapeuter er derfor svært viktige for å unngå at man ender opp passiv på sofaen og får dårligere helse og livskvalitet.

Fysioterapeutene jobber med både unge og eldre mennesker, og samarbeider regelmessig med andre viktige aktører som leger og sykepleiere. Mange jobber i kommunale institusjoner eller bedriftshelsetjeneste, men noen også på fysiskalske institutt som er privat eit. Vær obs på at fysioterapeut er en beskyttet tittel. Det innebærer at man faktisk må ha autorisasjon for å kalle seg fysioterapeut, som skal gi en trygghet for pasienten. For å få denne autorisasjonen må de ha både akademisk, teoretisk kunnskap og betydelig praktisk erfaring. Husk at fysioterapeuter er annerledes enn manuellterapeuter, som har en ganske annerledes utdanning.

Tilbake til hverdagen

Når man først har blitt bra igjen etter en tid med fysioterapi, er det selvfølgelig tid for aktivitet og moro igjen. Mange gleder seg til å ta seg en skitur, eller kle seg ut og gå på fest. Fysioterapi er derfor veldig viktig for å få den livskvaliteten man ønsker seg, og kunne ha det moro når man vil.