Kan brytreduksjon påvirke Transvers Myelitt smerter?

Livet bringer ofte store overraskelser som snur livet opp ned. En vanlig start på livet, ti fingre og ti tær, betyr sjelden at noe ikke vil dukke opp som påvirker helsen på en eller annen måte. Sånn er det med autoimmune sykdommer. Plutselig inntrer de, og livet krever ny læring, tilpasninger og utfordrer på nye måter.

Hva gjør Transverse Myelitt med kroppen?

Transvers Myelitt (TM) er en autoimmun sykdom som forårsaker akutt(e) betennelse(r) i ryggmargen som kan lede til midlertidig, men forbigående, eller permanent varig lammelse. Det er kun få tilfeller i Norge per 2020. Denne autoimmune sykdommen oppstår ofte etter en infeksjon, men er som regel idiopatisk. Idiopatisk betyr ”opptrer spontant uten spesiell grunn”, og forskningen er ikke prioritert fordi numrene av smittede hvert år er ”for lavt” til nevneverdig hjelp og forskning. Kroppsvekt, og særlig i overkroppen er viktige for balanse, bevegelse og funksjon. Sykdommen kan være en forløper til blant annet Akutt Disseminert Encefalomyelitt (ADEM), Sjøgren syndrom og Multippel Sklerose.

Hva er veien fremover?

Fysioterapi er en viktig del av livet når TM har gjort sitt inntog. Stive og støle bein, føtter, og overkropp trenger hjelp og stimuleringer for å holde smerter og kroppsspasmer så lavt som mulig. Uansett om du har en funksjonshemming er kroppen, og hvordan du føler knyttet sammen. Hos Motiva Norge kan du møte med profesjonelle og kunnskapsrike leger som kan bistå med brystreduksjoner som gir enklere funksjon. Reduksjon kan bety lavere smertenivå og spasmer. Med kvalifiserte leger er det lettere å ta riktige avgjørelser for kroppen din. Motiva har viktig respekt for enhvers kropp. Motiva har sikkerhetsteknologi og designet løsninger for drømmeresultat, og de gir veiledning fjerner bekymringer om kompliserte og utfordrende forhold med kroppen. Motiva er stedet som kan lede deg den rette veien så optimal kropp og velvære prioriteres.

Mer enn lammelse og dysfunsjoner

Transvers Myelitt er mer enn bare rullestol og lam kropp fra livet og ned. Fysioterapi er viktig og bør gjøres hver dag. Vann-øvelser og aqua aerobic er flott hjelp for å øke styrke og engasjere kroppens muskler. Depresjoner, frustrasjoner og utmattelse følger ofte med TM. Det er viktig med trening, og samtidig viktig med kognitiv hjelp for å styrke mot depresjoner og stresset som følger. Negative tanker kan fort få grep og utfordringene med TM kan bli enorme om en ikke har et godt støtteapparat på plass. Nedsatt funksjonsnivå betyr ikke slutt på alt. Livets utfordringer er der for at vi kan vinne over dem. Riktige tanker og optimisme er verdens beste medisin uansett hva som rammer.

Motiva hjelper fysisk og følelsmessige

Som med alle autoimmune sykdommer er det mange plutselig øyeblikk som rammer når de vil. Kroppens oppførsel er vanskelig å spå, men som regel er det egne tanker og tankebaner som utgjør størst forskjell. Fysisk trening er viktig, men psykisk trening er vel så viktig. Livet er godt selv om utfordringene ofte føles som om de står i kø. Uansett hva du er rammet av kan du lære mye av denne legen som har hatt Transvers Myelitt i mange år.