Alternative treningsmetoder

Trening blir bare mer og mer populært i Norge, og når populariteten øker så øker også utvalget i ulike treningsmetoder.

Tradisjonelt har vi trent mye løping eller jogging, med litt styrketrening på si. Gjerne på treningssenter hvor man har alt av utstyr lett tilgjengelig. Nå er vi på vei mot mer trening hjemme, ettersom det er enklere å få tid til i en travel hverdag. Det finnes utrolig mange måter å trene på hjemme også, og i de senere årene har det dukket opp noen ganske spesielle apparater og hjelpemidler. Det er ikke alle av disse som har like godt vitenskapelig fundament, men det er nå en gang sånn at mange leter etter enkle løsninger på vanskelige problemer, og da er det lett å gå for noe som virker litt for godt til å være sant. Det betyr heldigvis ikke at all alternativ trening er bare tull, men at det er lurt å være litt skeptisk før man kjøper inn nytt utstyr.

id4

En populær treningsform er såkalt vibrasjonstrening. Dette går ut på at man enten står, ligger eller sitter på en vibrerende plattform, mens man samtidig gjør ulike øvelser ala styrketrening. Det sies at en 20-minutters økt er nok for å få trent hele kroppen og at vibrasjonen stimulerer kroppen til å sette i gang et høyere energiforbruk.

EMS eller elektrisk muskelstimulering er en annen populær treningsmetode som har kommet frem de senere årene. Her benytter man elektroder for å generere elektriske impulser som leveres direkte gjennom huden for å stimulere musklene. Disse impulsene får musklene til å trekke seg sammen, og vil derfor imitere muskelbevegelsene som er kommandert fra hjernen. Igjen hevdes det at kun 20 minutter er nok for å trene hele kroppen, og treningsformen skal ha flere gunstige virkninger på kroppen.

id3

Shake Weights har også blitt populære som treningsalternativ. En Shake Weight er en slags manual som oscillerer, og det er dette som hevdes å øke effektiviteten av treningen. Dette er i all hovedsak et hjelpemiddel for trening av muskler i overkroppen, men det er vanskelig å si hvor mye effekt en Shake Weight gir i forhold til tradisjonell styrketrening.