Barn og trening

 

Young active mother playing with her toddler daughter and baby son in a swimmin

Det er viktig å følge Helsedirektorates anbefalinger når det kommer til trening og aktivitet. For voksne, anbefaler Heledirektoratet at man skal bevege seg minimum 30 minutter daglig. Altså rolig mosjon, slik som en gåtur. Det samme gjelder barn, så hvorfor ikke ta med barna når du selv skal på tur? Barn i dag sitter mye stille pga. TV-titting og spill på datamaskiner og nettbrett, det er derfor ekstra viktig at foreldrene motiverer barna til å komme seg ut for å leke. Det skal ikke så mye til før barna får den mosjonen de trenger.

Lek eller organiserte aktiviteter?

Mange foreldre lurer på om man må melde barna på organiserte aktiviteter? Og det må man selvsagt ikke, barn kan lett få nok mosjon gjennom vanlig lek og noen turer ut i naturen sammen med foreldrene. Samtidig kan organiserte aktiviteter gi barna sosialt samspill med andre barn som kommer til nytte også senere i livet. Men man kan også begynne å tenke på dette med mosjon allerede når barnet kun er noen måneder gammelt. Kanskje ta med babyen på babysvømming, eller skaff barnet en babygym – det er nemlig ikke så mye som skal til. Det er uansett viktig å huske på at mosjon burde være morsomt for barnet, det må ikke føles som en plikt, for da mister de fort motivasjonen og lysten. Ikke glem at barn må få lov til å være barn, og leke så mye de vil. Heldigvis vil de fleste former for lek også medføre mosjon av ymse slag.

Prøv babysvømming da vel!

De siste årene har det blitt mer og mer populært for småbarnsforeldre å ta med sine spedbarn på babysvømming. Dette tilbys i svømmehaller landet rundt, og trenger ikke å koste skjorta. Det er lurt å la barn bli vant til vann mens de er veldig små. Barn som har vært på svømming som babyer vil få et mer naturlig forhold til vann – og vil dermed også lære seg å svømme raskere. I dag er det et samfunnsproblem at svært få barn vet hvordan de svømmer, så her bør foreldre være sin oppgave bevisst. Å være i svømmehallen kan også være bra for mødre som ønsker å komme seg i form igjen etter en fødsel, samtidig som det kan være en sosial arena hvor man møter andre foreldre. Man bør med andre ord ikke være redd for å ta med selv de minste barna i svømmehallen for å la de lære seg å være i vann så tidlig som mulig.