Drikk sunnere juser

Det er ikke så fryktelig mange år siden jus- og smoothie-bølgen var over oss, men hvor sunt er det egentlig å drikke jus av frukt?

Mange ernæringseksperter stiller seg nå dette spørsmålet, mens de peker på at fruktjuser i enkelte tilfeller kan være minst like usunne som brus. Grunnen er at alle frukter inneholder sukker, og at sukker i for store mengder kan være skadelig. Det ser vi spesielt i dagens, moderne samfunn fordi vi får sukker i så mange matvarer der vi tidligere ikke gjorde det. Og fordi vi drikker så uendelig mye mer brus og sukkerinnholdige drikker enn tidligere.

Vårt sukkerkonsum har gått dramatisk opp, og det er derfor enkelte nå advarer mot jus.

Det høres kanskje veldig rart ut å si at det kan være skadelig å drikke fruktjuser, men om du stopper litt opp og tenker deg om vil du kanskje se at logikken passer.

Fruktsukker

Joda, frukt inneholder masse vitaminer, og vitaminer er viktige. Men til forskjell fra grønnsaker, som jo også har vitaminer, i tillegg til en rekke mineraler, inneholder frukt vesentlig mye mer sukker. For frukt er selvsagt en naturlig kilde til sukker, eller det som kalles fruktose når en finner det i frukt.

Men alt som kan kalles «naturlig» er ikke nødvendigvis sunt, og i hvert fall ikke i store mengder. Om du holder deg til et par frukt for dagen holder du deg garantert innenfor grensen, men om du supplerer med en rekke juser eller smoothies vil du fort kunne få i deg mye mer sukker enn det som er ønskelig.

Hel frukt eller bare saften av den?

Et annet problem er at når du lager deg en fruktjus eller en smoothie med store mengder fruktsaft, får du i deg mye av sukkeret fra frukten uten å få med deg det meget verdifulle fiberet som jo ligger i fruktkjøttet. Derfor mener flere og flere at det kan være bedre og sunnere å spise en hel frukt i nye og ne framfor å drikke presset jus.

For mye sukker vil kunne overbelaste leveren din, og vil også kunne føre til diabetes. Selv om du ikke utvikler en sykdom som direkte følge av for høyt sukkerforbruk vil fedme uansett være et mulig problem, og dette leder igjen til fremtidige problemer.

Rabattkoder

Det er derfor viktig å tenke gjennom disse tingene på forhånd slik at du ikke ødelegger for deg selv med noe som i utgangspunktet skulle være sunt. Fokuser heller mer på grønnsaker enn frukt, og prøv å få i deg hel frukt og ikke fruktjuser. Det er viktig å ha godt utstyr på kjøkkenet, ikke minst en god grønnsaksjus.

Handler du en del på nettet lønner det seg å begynne å samle på rabattkoder. Dette er koder du finner forskjellige steder på nettet, som for eksempel på Coupii hvor du finner rabattkoder til Made4men. Med disse rabattkodene kan du ordne deg meget gode rabatter i en rekke nettbutikker.