Hurtigmat er enkelt – og kan være sundt

This article is paid and made in collaboration with the mentioned websites in the article

Mange nordmenn har en fryktelig travel hverdag, og ofte er det simpelthen ikke tid til å lage mat der hjemme. Da tyr vi til hurtigmat, fordi det er enkelt. Hurtigmat er også i stigende grad et sunt valg.

Utviklingen av sunn hurtigmat kommer fra USA og England, der de i årevis har etterspurt sunnere alternativer enn de tradisjonelle rettene.

 

Sunn hurtigmat i Norge

Denne tendensen har nå også kommet til Norge – og det er vel på tide. Her er det spesielt det asiatiske kjøkkenet som fører an. Det asiatiske kjøkkenet er kjent for matretter med massevis av grønnsaker, og er nettopp det nordmennene har fått øynene opp for. hurtigmatkjedene har også åpnet øynene, og innsett at nordmenn ikke kun forlanger kjapp og enkel mat, men den skal også være sunn. Nå er det ikke slik at alle skal være sunnhetens apostler, men et større og mer variert utvalg gjør det enklere for forbrukerne.

 

Nedprioritering av matlaging

Det skal nemlig være så fryktelig enkelt, når vi hopper over matlagingen og bestemmer oss for noe annet. For hvis det ikke var enkelt, så kunne vi jo bare gjøre det selv. Årsaken til at vi nedprioriterer matlagingen, er ikke nødvendigvis fordi vi har så fryktelig mye mindre tid nå enn før. Men det er nok heller fordi vi prioriterer andre ting enn det å lage mat. Nettopp derfor er det jo smart, at det har kommet flere sunne hurtigmatmuligheter.

 

De unge fører an

De som mest har tatt tendensen med sunn hurtigmat til seg, er de unge og urbane. Det er i byen vi finner de fleste av dem som går opp i karriere og som nedprioriterer matlagingen. Spesielt de som bor alene, er storforbrukere av hurtigmat. Det er vel i og for seg ikke så merkelig. Å lage mat er ikke nødvendigvis så inspirerende når man kun skal lage det til seg selv.

 

Sund hurtigmat ikke nødvendigvis dyrt

Mange hurtigmatkjeder handler virkelig stort inn. Dermed blir også prisene på det de handler billigere enn for oss andre. Det vil igjen si at prisene, på den sunne hurtigmaten vi bestiller, ikke nødvendigvis er så store som mange tror. Det er også en sidegevinst ved hurtigmat. Maten kommer i pakkeløsninger, og det kan igjen være med til å minimere hvor mye mat vi nordmenn kaster.

 

Begrepet hurtigmat i forandring

De gamle grillkioskene med frityrstekt kylling, pølser og pizza er altså på vei bort, og viker plassen til sunnere alternativer. Markedet for sunn kvalitetshurtigmat er i vekst, og tendensen vil helst sikkert fortsette fremover. Selve begrepet hurtigmat er også i forandring. Hvis vi befinner oss i en mathall, og kjøper ferdigmat med hjem fra en sushi-restaurant eller en vietnamesisk restaurant, så kaller vi det fortsatt hurtigmat. I forhold til tradisjonell fast food, er likevel slike kjappe måltidsløsninger langt mer ernæringsrike og kulinariske.

 

Hvis du har lyst til selv å se eksempler på sunn hurtigmat, kan du besøke www.just-eat.no.