Proteiner? Ja – men kanskje ikke som du tror

 

Både god helse og effektiv trening starter med kostholdet. Uten riktig næringsgrunnlag, til riktig tid, blir fysiologien skadelidende.

En av de helt store «hypene» for tiden er proteiner som kosttilskudd. I markedet kan man få inntrykk av at proteinpulver og -shaker er livsnødvendig for den som vil komme helskinnet fra treningen, og helt avgjørende for muskelbygging. Men er det egentlig slik? Nei.

Kroppen vil ikke ha bare proteiner

La oss se litt nærmere på hvordan det fungerer, og la oss holde det enkelt:
Først er det viktig med kunnskap om treningsformene. Utholdenhetstrening og styrketrening er to vidt forskjellige ting. I forkant av en lang ski- eller joggetur vil man ha lett og godt balansert mat. Slik kan kroppen holdes i gang over tid, og sammen med nok væske forhindrer man stivhet og kramper. Styrketrening krever en annen type energiforbruk.

Er du godt nok skodd for treningen?

Sentralt i dette er selvfølgelig også riktig utstyr. Feil sko, for korte skistaver eller for kalde klær kan ødelegge hele økten. Invester derfor heler det lille ekstra. Det behøver ikke koste all verden, men om du trenger ekstra penger kan du gjerne prøve lykken på noen av de mange nettspillene der ute. Det kryr av både jackpots og mindre premier, og det koster lite å gi det et forsøk. Vi anbefaler at du bruker en bonuskode som kan gi deg en fordel, for eksempel kan du hente din bet365-bonuskode til den beste bonus for ditt bruk.

Ingen balanse, ingen muskler!

Men det var disse proteinene da. Deres hovedoppgave er nemlig å gjenoppbygge nedbrutt muskulatur. Hensikten med styrketrening er å bryte ned muskulaturen, fordi når kroppen gjenoppbygger den igjen, legger den på litt ekstra for å ha mer å stå imot med neste gang.

Men proteiner alene, etter trening, er et blindspor. I restitusjon trenger kroppen nemlig også karbohydrater for å holde i gang daglig forbrenning. Ved for høyt inntak av protein – som du uansett får rikelig av gjennom riktig mat – bruker kroppen proteiner til vanlig forbrenning fordi det mangler karbohydrater, og tar derfor av reservene som er ment å gjenoppbygge muskulatur. Derfor er det så viktig å sørge for at en riktig andel av maten etter trening også er karbohydrater, og i de aller fleste tilfeller er proteintilskudd fullstendig unødvendig.