Slik finner du riktig fysioterapeut for deg

Dersom skaden eller uhellet først er ute, kan ventelisten for en fysioterapeut være lang. Noen ganger foreskriver legen kun fysioterapi, mens det andre ganger kan være aktuelt med operasjon etterfulgt av fysioterapi. I noen tilfeller kan det også være aktuelt med forebyggende fysioterapi – en oppfølging som tar tak i diverse «vondter» før de har rukket å bli permanente og vil påføre pasienten kronisk smerte.

Uansett hvilken situasjon som gjelder deg og ditt tilfelle, er det alfa og omega å finne en fysioterapeut du trives med og som har kunnskap om akkurat det problemet du sliter med. Nedenfor følger noen gode råd for hvordan du kan finne riktig fysioterapeut for deg og dine behov.

  • Spør etter anbefaling fra fastlegen eller kirurgen din. Dersom du har fått utredning av lege som i sin tur anbefaler videre oppfølgning hos fysioterapeut, kan du spørre fastlegen din om han eller hun har noen å anbefale. Dersom oppfølgingen gjelder opptrening etter operasjon kan du høre med den aktuelle kirurgen. Leger henviser titt og ofte til spesialister, og har med andre ord et nettverk og en god oversikt over hvilke tilbud og hvilke fagpersoner som finnes der ute.
  • Når du har fått en anbefaling, kan det lønne seg å google vedkommende før du tar en endelig beslutning. De fleste helseforetak og klinikker har i dag en nettside der du kan finne mer informasjon om den aktuelle terapeutens spesialistfelt og erfaring. Kanskje finner du også en Google-side, der brukere har lagt igjen nyttige tilbakemeldinger på tjenestene denne klinikken tilbyr.
  • Skaff deg oversikt over kostnadene. På nettsiden til den aktuelle tjenesten vil du som regel finne en prisliste med oversikt over de ulike behandlingene og hva som inngår. Dette kan gi deg en idé om hva du eventuelt må legge ut for å dekke behandlingen. Videre bør du undersøke hva du eventuelt får refundert fra det offentlige. Dersom utgiftene blir store og du trenger en hjelpende hånd i påvente av refusjon, kan du undersøke centum og deres finansieringstilbud. Mangelfull eller avbrutt behandling kan bli dyrt i lengden, og ekspertene her vil kunne hjelpe deg å finne en løsning som gjør at du får den behandlingen du trenger.
  • Forbered deg på å gjøre jobben selv. Det gjøres kanskje lettvint ut å bare skulle gå til en fysioterapeut som masserer deg tilbake til din fortids beste form. Men som med all behandling, må du også selv bidra i prosessen – både fysisk og mentalt. Ha derfor dette i mente når du leser anmeldelser eller kritikk av den aktuelle terapeuten eller klinikken. Har pasienten som skriver selv gjort sin del av jobben? Fysioterapeuten vil gjerne gi deg noen øvelser som du vil få i hjemmelekse mellom hver time. Dette er en vesentlig del av behandlingen og krever viljestyrke og disiplin.